środa, 5 grudnia 2012

Sałatka z selera naciowego z gruszką


Kolejna sałatka z selerem naciowym. I kolejny sukces w przekonywaniu rodziny do selera ;)
  • 1 łodyga selera naciowego;
  • 1 gruszka;
  • 1 gotowana pierś z kurczaka;
  • 10 orzechów włoskich;
  • 2 łyżki tartego sera;
  • łyżeczka majonezu (bez cukru);
  • łyżeczka jogurtu;
  • kilka kropel tabasco;
  • sól.
Umytą i osuszoną łodygę selera przekrajmy wzdłuż, siekamy i solimy. Gruszkę i pierś z kurczaka siekamy na kawałki podobnej wielkości, orzechy trochę drobniej. Tarty ser mieszamy z jogurtem, majonezem i tabasco. Wrzucamy wszystkie składniki i delikatnie mieszamy. 

Sałatkę najlepiej przygotować jakiś czas przed podaniem, żeby smaki sobą przeszły.

Uwaga- według niektórych stron będzie to przepis na II fazę. IG gruszki na wielu stronach wynosi 30, a przy tej wysokości przepis kwalifikuje się jako pierwszofazowy. Znalazłam jednak też strony gdzie gruszka ma indeks 42, więc w pierwszej fazie nie powinna być łączona z tłuszczami. Jeśli chcemy zrobić ją w wersji absolutnie pierwszofazowej węglowodanowej to pomijamy ser i majonez, a dajemy więcej beztłuszczowego jogurtu. Ewentualnie można zastąpić gruszki innym owocem z indeksem glikemicznym poniżej 35- myślę  że brzoskwinia mogła by się nadać. Ale to już nie będzie TEN smak.. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz