niedziela, 12 sierpnia 2012

Kurczak w sosie grzybowym z quinoa


Takie risotto, tylko że z quinoa a nie z ryżem. W takim razie może jest to quinotto? ;) 
Zaczęło się od czarnego ryżu przygotowanego dokładnie w ten sam sposób. Niestety nie nadawał się do publikacji, bo czarny ryż "farbuje" inne składniki i wygląda bardzo niereprezentacyjnie. Ale smak- polecam w 100%.

Zatem to samo z czerwoną komosą ryżową (quinoa). Potrzebować będziemy:
  • pierś z kurczaka;
  • szklankę bulionu;
  • pół szklanki quinoa;
  • szklanka wody;
  • pół szklanki suszonych grzybów.

Pierś z kurczaka i grzyby gotujemy w bulionie. Bulion można odtłuścić tak, jak pokazywałam w przepisie na zupę z ciecierzycy. Niemniej quinoa ma tak niskie IG (35), że spokojnie można dodawać ją do posiłków tłuszczowych.
Ugotowaną pierś z kurczaka wyjmujemy i tniemy na małe kawałki, grzyby drobno siekamy bardzo. Przepłukaną quinoa gotujemy w lekko osolonej wodzie (wody 2 razy tyle, ile ziaren) aż woda całkowicie wsiąknie.
Przed samym podaniem grzyby, pierś z kurczaka i quinoa wrzucamy do bulionu i zagotowujemy. Nie gotujemy zbyt długo, żeby nie rozgotować ziaren, tylko tyle, żeby przeszły bulionem. Ewentualnie doprawiamy do smaku, choć jeśli bulion był aromatyczny to raczej nie będzie to potrzebne.


Czerwona quinoa jest bardzo podobna w smaku do zwykłej, białej. Według mnie lekko orzechowy posmak i ładniej pachnie przy gotowaniu. I chyba ładniej wygląda. Kolejny punkt na plus dla tego smacznego i zdrowego ziarna.

1 komentarz: