poniedziałek, 23 lipca 2012

Sorbet z mango


Deser na szybko- zainspirowana przepisem z książki kucharskiej Montignaca postanowiłam uprościć przepis. ;) Kto to widział do sorbetu mleko pakować. ;)
U mnie: jedno mango, sok z połowy cytryny, łyżeczka fruktozy. Zblenderować, wstawić do zamrażarki na godzinę, co 15 minut energicznie mieszając łyżką. Dekorujemy i  gotowe!


IG mango to 50, więc jak na owoc to już sporo. Niemniej nadal kwalifikuje się do I fazy w połączeniach beztłuszczowych (uwaga na dekorowanie czekoladą!). A deser jest przepyszny..

2 komentarze:

  1. Hej Silan a jak konsystencja? Ja kiedyś zrobiłam (co prawda bez energicznegi mieszania i wyszlo na kamień. I zastanawiam się na ile to intensywne mieszanie nadaje konsystencji

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlasnie po to to mieszanie- rozbija sie krysztalki lodu i zamarza rownomiernie. Niemniej jakbym to zostawila tak na noc w zamrazarce to by pewnie tez zamarzlo na kamien.
    Jak chcesz miec bardziej puszyste to trzeba dodac ubite bialko.

    OdpowiedzUsuń