piątek, 27 lipca 2012

Czarny ryż z sosem pomidorowym i warzywami


Kolejna nowość w naszym domu- czarny ryż. W internecie pełno informacji jaki to on zdrowy, ciężko natomiast było znaleźć jego indeks glikemiczny. Skoro jest pełnoziarnisty nie mogło być źle, a teraz ekspert z forum Dieta na podstawie Metody Montignac (dziękuję!) potwierdziła, że można go łączyć z tłuszczami, bo indeks glikemiczny wynosi 35.
Jeśli pominie się mięso to będzie doskonały posiłek węglowy. U mnie podany z sosem pomidorowym z mieloną wołowiną i cielęciną, wiec tez raczej mało tłusta kombinacja.
  • 0,5 kg mielonego mięsa ; 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę; 
  • 0,5 l pasatty; 
  • 1 koncentrat pomidorowy; 
  • sól, przyprawy: cebula, ostra papryka, bazylia, tymianek.
Wrzucamy wszystkie składniki oprócz koncentratu do garnka i zagotowujemy, często mieszając. Doprawiamy do smaku. Koncentrat dorzucamy przed samym końcem gotowania, żeby sos zachował kolor. Przygotowujemy warzywa (mogą być inne, brukselka, fasolka, itp):
  • 1 cukinia; 
  • 300 g obranych pieczarek; 
  • oliwa 
  • sól. 
Pokrojone pieczarki i cukinie smażymy na oliwie. Na mocnym ogniu, ciągle mieszając. Tak, ale cukinia przypiekła się, zanim rozmięknie. Przed samym końcem solimy do smaku (wcześniej nie, bo i pieczarki i cukinia puszczą wodę).

Ryż podobno dobrze jest namoczyć godzinę przed gotowaniem. Ja to doczytałam, jak ryż już się gotował w zwykłym trybie- w osolonej wodzie. Gotował się około 20 minut- tester powiedział, że już wystarczy no i nie chciałam ryżu rozgotować.

Zła wiadomość dla wielbicieli podawania ryżu w wieżyczkach (z dekoracyjnych pierścieni)- ryż ani trochę się nie klei, nawet po przestygnięciu. Także nakładamy prosto na talerz, na to cukinia i pieczarki i sos.
Ryż wchodzi na stałe do naszego jadłospisu- jest pyszny. Podobno jest pyszny również na słodko, co na pewno sprawdzę w niedalekiej przyszłości ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz