niedziela, 3 czerwca 2012

Makaron z cukinią i łososiem


Łososia jemy sporo, w rożnych postaciach. Tu kolejny ekspresowy obiad w ostatniej serii łososiowych przepisów.
  • jedna duża cukinia;
  • 200 g wędzonego łososia;
  • 50 g orzeszków piniowych;
  • makaron z mąki pełnoziarnistej;
  • oliwa;
  • sól, czosnek suszony.

Cukinię pokrojoną w plastry, posoloną, lekko oprószoną czosnkiem i skropiona oliwą podpiekamy do zrumieniania na wysmarowanej oliwą blaszce. U mnie zajęło to 10 min w 150°, przy czym na ostatnie 2 minuty włączyłam termoobieg.
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni do przyrumienienia. Łososia kroimy na małe kawałeczki.
Makaron gotujemy "na twardo" wg przepisu na opakowaniu. Odlewamy wodę i natychmiast mieszamy z łososiem, kawałkami cukinii, orzeszkami i łyżką oliwy.


Serwujemy natychmiastowo po wymieszaniu. Lekki, posiłek połączony ze zdrowymi tłuszczami kwalifikujemy jako potrawę węglowodanową. Doskonale sprawdza się ten makaron w  mrożeniu- spakowany w małe pudełeczka, nawet odgrzany w mikrofalówce, to doskonały obiad na wynos.

4 komentarze:

  1. Odkąd zrobiłam to danie poraz pierwszy, jest o moja ulubiona potrawa kolacyjna. Genialne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    Danie wyląda na pyszne. Czym zastąpić orzeszki piniowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może nerkowcami albo włoskimi? Albo pominąć po prostu. Chociaż pińki bardzo dodają charakteru tej potrawie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy oby polaczenie makaronu i tlusteho łososia to posilek zgodny z MM? Juz sie w tych zasadach zaczynam gubic.."/

    OdpowiedzUsuń