sobota, 10 marca 2012

Sernik na czekoladowym spodzie


Dziś dzień mężczyzny ;) Spryciarze, mają dzień chłopaka, a jeszcze sobie dzień mężczyzny wymyślili ;) Cóż, tak czy inaczej sernik musi być.

Najpierw przygotowujemy czekoladowy spód:
  • 2 jajka i 1 białko
  • 50 gramów fruktozy
  • 70 gramów mielonych migdałów
  • 3 czubate łyżki kakao

Jajka i fruktozę miksujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy migdały i kakao, miksujemy jeszcze ze dwie minuty. Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką.
Wlewamy do wyłożonej papierem formy i wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika.

Przygotowujemy sernik:
  •  3 jajka (jeśli są duże to tylko 2)
  • 250 g mielonego twarogu
  • 50 g fruktozy
  • 50 ml śmietanki tortowej 30% tłuszczu
  • sok z polowy cytryny
  • ekstrakt migdałowy

Żółtka jajek miksujemy z fruktozą. Dodajemy po trochu twaróg, śmietanę, sok z cytryny i kilka kropel ekstraktu. Ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą. Wlewamy na czekoladowy spód po około 15 minutach pieczenia i dalej pieczemy przez kolejne pół godziny. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika, ciasto można wyjąć dopiero kiedy trochę przestygnie.


Ciasto jest bardzo malownicze i łatwo się nakłada ze względu na dość stabilny spód. Górna warstwa jest kremowa i "wilgotna". Tym razem dodałam dość sporo esencji migdałowej - w połączeniu z czekoladowym dołem to był strzał w dziesiątkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz