niedziela, 12 lutego 2012

Tarta z kurczakiem, fasolką i serem kozim


Jeden z obiadów "na winie". Miałam upieczoną pierś z kurczaka i kozi ser. Powstała więc ekspresowa tarta. Nadzienie można modyfikować w zależności od tego, co jest w lodowce, ważne jednak jest, żeby był jakiś wyraźny akcent,  jak u mnie chèvre.

  • 2 usmażone/upieczone piersi z kurczaka;
  • garść gotowanej fasolki szparagowej ( ilość właściwie dowolna);
  • ser kozi chèvre;
  • 200 gramów serka twarogowego typu fromage frais;
  • 5 jajek
  • przyprawy: sól, czosnek, cebula, papryka ostra
Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem z fasolką na gęsim tłuszczu. Przyprawiamy do smaku solą i czosnkiem.
Jajka i twarożek miksujemy dodając sól, cebulę i paprykę.
Fasolkę z kurczakiem układamy na wyłożonej papierem formie i zalewamy masą z jajek i twarogu. Na wierzchu układamy plastry sera koziego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 200°C (do przyrumienienia). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz